Μελέτη Απνοιών στον Ύπνο με Φορητή Συσκευή

Ανίχνευση και θεραπεία της άπνοιας ύπνου

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSAS) είναι μια νυχτερινή αναπνευστική διαταραχή που οδηγεί επανειλημμένα σε μεγαλύτερες αναπνευστικές παύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ασθενείς είναι άγρυπνοι λόγω των νυχτερινών αναπνευστικών προβλημάτων και μερικές φορές πολύ κουρασμένοι και νυσταγμένοι την επόμενη ημέρα. Εκτιμάται ότι ένας στους 20 άνδρες και μία στις πενήντα γυναίκες πάσχουν από αυτό. Το ροχαλητό από μόνο του και μόνο  μερικές περιστασιακές μικρές αναπνευστικές παύσεις δεν είναι επιβλαβή για την υγεία – αλλά η συχνή ολική απώλεια της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Άπνοια λόγω στενών αεραγωγών

Αναπνέουμε ασυναίσθητα. Μόλις η περιεκτικότητα του αίματος σε διοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ υψηλή, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί ένα αναπνευστικό ερέθισμα – σε ενήλικες συνήθως 11 έως 15 φορές το λεπτό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν οι δακτυλιοειδείς μύες γύρω από τους άνω αεραγωγούς είναι έντονα χαλαροί, ο λαιμός μπορεί να καταρρεύσει και οι αεραγωγοί στενεύουν (απόφραξη). Λόγω των αναπνευστικών παύσεων  στον ύπνο, το σώμα στερείται οξυγόνου, στο αίμα το επίπεδο του CO2 αυξάνεται. Ως εκ τούτου, το σώμα ξεκινά μια αντίδραση αφύπνισης. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται δεν ξυπνούν σωστά. Ωστόσο, γίνονται ανήσυχοι, ο σφυγμός τους επιταχύνεται, ο ύπνος δεν είναι πλέον ξεκούραστος.

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αναπνευστικές παύσεις

Η αναπνοή στον ύπνο μπορεί να παρεμποδιστεί από την προδιάθεση, όπως οι πάρα πολύ χαλαροί μύες του λαιμού, οι συγγενείς δυσλειτουργίες της κάτω γνάθου ή μια καμπυλότητα του ρινικού τοιχώματος. Στα παιδιά, οι πολύποδες ή οι διογκωμένες αμυγδαλές μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, υπνωτικών χαπιών, νικοτίνης ή ναρκωτικών επιβαρύνουν την αναπνευστική ανεπάρκεια. Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος για νοσηρό ροχαλητό είναι η σοβαρή παχυσαρκία. Η έλλειψη ύπνου είναι και πάλι μια αιτία της παχυσαρκίας – με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο.

Επακόλουθες ασθένειες που προκαλούνται από άπνοια ύπνου

  • Υπέρβαροι
  • Υπέρταση
  • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια
  • Καρδιακή προσβολή, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κατάθλιψη
  • Εμβοές, απώλεια ακοής
  • Εγκεφαλική βλάβη

Τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου

Τυπικοί είναι ισχυροί ήχοι ροχαλητού, που διακόπτονται – ακολουθούμενοι από μια βίαιη αναπνοή ή έναν ρόγχο. Ωστόσο, δεν είναι κάθε ροχαλητό συνδεδεμένο με άπνοια, και δεν ροχαλίζει δυνατά πάντα  κάθε πάσχων απο άπνοια . Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν νυχτερινή εφίδρωση, ημερήσια κόπωση, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα και μειωμένη συγκέντρωση.

Εάν υπάρχει υποψία άπνοιών, ο διαγνωστικός έλεγχος ύπνου είναι η σημαντικότερη εξέταση. Ο ασθενής παίρνει τον κατάλληλο εξοπλισμό που καταγράφει τη ροή αναπνοής του, το θόρυβο αναπνοής, τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό, τη θέση σώματος και τις κινήσεις του θώρακα. Τουλάχιστον πέντε φάσεις άπνοιας ανά ώρα διάρκειας 10 δευτερολέπτων, υποδεικνύουν σύνδρομο άπνοιας. 

Μια μελέτη  ύπνου μπορεί να μετρήσει και άλλες παραμέτρους όπως τα εγκεφαλικά κύματα, τις κινήσεις των ματιών στον ύπνο, τον μυϊκό τόνο, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μεταξύ άλλων, μπορεί να εξακριβωθεί από αυτό πόσο ξεκούραστο βαθύ ύπνο κάνει ο ασθενής και κατά πόσο μειώνονται οι φάσεις ύπνου.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η απώλεια βάρους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Η απώλεια βάρους επηρεάζει άμεσα τη σοβαρότητα της διαταραχής του ύπνου και ταυτόχρονα αποτρέπει πιθανές αγγειακές ασθένειες. Πράγματι στούς περισσότερους πάσχοντες, η διαιτητική θεραπεία φέρνει σημαντικές αλλαγές. 

Επίσης ο αθλητισμός βοηθά τους πάσχοντες να κάψουν περισσότερες θερμίδες.Αλκοόλ, νικοτίνη απαγορεύονται αυστηρά.

Θεραπεία με συσκευές ή χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση της υπερώας  μπορεί να εξεταστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις – αλλά δεν επιτυγχάνει απόλυτα την βελτίωση των απνοιών. Μια λύση για μερικούς είναι η χρήση αναπνευστικών συσκευών θεραπείας. Αφορά τις λεγόμενες μάσκες CPAP (Αγγλικά για συνεχή θετική πίεση αεραγωγών – γερμανικά: συνεχής υπερπίεση αναπνοής). Οι μάσκες CPAP εμποδίζουν την κατάρρευση των αεραγωγών λόγω υπερπίεσης. Ωστόσο, η χρήση τους είναι λίγο επίπονη γιατί η μάσκα στηρίζεται στο πρόσωπο με ειδικούς ιμάντες που δεν είναι ανεκτό από όλους.

Homeheart

Δρ. Δήμας Κωσταντίνος - Ειδικός Καρδιολόγος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

210 2618205
6972 826 619

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα        18:30 - 23:00
Τρίτη             18:30 - 23:00
Τετάρτη         18:30 - 23:00
Πέμπτη         18:30 - 23:00

Διεύθυνση

Σοφοκλή Βενιζέλου 94, 13561 Άγιοι Ανάργυροι, Αθήνα, 1ος όροφος