Τεστ Κόπωσης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΗΣ

Το τεστ κόπωσης ή αλλιώς δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα βοηθά τον γιατρό σας να δει πόσο καλά δουλεύει η καρδιά. Το τεστ κόπωσης μπορεί να δείξει εάν υπάρχει κάποια μείωση στην προσφορά αίματος  στις αρτηρίες της καρδιάς.

Επίσης μπορεί να δείξει στον γιατρό σας το είδος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας που σας επιτρέπεται και σας ταιριάζει.

Είναι μια εξειδικευμένη καρδιολογική εξέταση κατά την όποια ο εξεταζόμενος συνδέεται με έναν ειδικό καρδιογράφο, ενώ ταυτόχρονα περπατάει πάνω σε έναν ειδικό κυλιόμενο ηλεκτρικό τάπητα ο όποιος αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα και την κλίση του ανά 3 λεπτά συμφώνα με ένα διεθνώς καθορισμένο πρωτόκολλο. Ο κύριος σκοπός της εξέτασης είναι να διερευνηθεί κατά πόσον η ροή στα στεφανιαία αγγεία του εξεταζομένου είναι φυσιολογική ούτως ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης στεφανιαίας νόσου. Η διάρκεια της εξέτασης είναι μερικά λεπτά και εξαρτάται από την ηλικία ,το επίπεδο άσκησης του εξεταζομένου και από την κρίση του εποπτεύοντος την εξέταση ιατρού.

Γιατί χρειάζεται οι άνθρωποι να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση;

Ο γιατρός σας χρειάζεται να σας υποβάλει σε αυτό το τεστ για να δει τα εξής:

  •  Το εάν έχετε έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή αν τα συμπτώματα για τα οποία παραπονείστε όπως πόνος στο στήθος η δύσπνοια έχουν σχέση με παθήσεις της καρδιάς σας.
  • Το είδος και το μέγεθος τις ασκήσεις που πρέπει να μην υπερβείτε εάν είστε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή εάν θέλετε να αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.
  • Εάν τα φάρμακα τα οποία παίρνετε για  κάποια καρδιακή πάθηση δουλεύουν  επαρκώς.
  • Εάν χρειάζεστε άλλες εξετάσεις όπως π.χ στεφανιογραφία για να δει το ποσοστό στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω για να υποβληθώ σε μία δοκιμασία κόπωσης; 

Ενημερώστε το γιατρό σας τι φάρμακα παίρνετε. Πιθανόν να χρειάζεται να σταματήσετε μερικά από αυτά πριν να υποβληθείτε σε τεστ κόπωσης. Μην σταματήσετε κανένα φάρμακο και εάν δε σας το πει ο γιατρός σας.
Μπορεί να χρειαστεί να μην  φάτε ή να πιείτε ή να καπνίσετε  2 ή 4h πριν το τεστ μπορείτε όμως να πιείτε νερό.
Πάρτε μαζί σας ευρύχωρα ρούχα και παπούτσια με σόλες που να μη γλιστράνε.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τεστ κόπωσης;

Καταρχήν θα συνδεθείτε με το κυρίως μηχάνημα μέσω καλωδίων τα οποία θα προσκολληθούν στο στήθος σας με ειδικά αυτοκόλλητα εμπλαστράκια έτσι ώστε να μπορεί ο γιατρός να παρακολουθεί το καρδιογράφημά σας στο μόνιτορ του κυρίου μηχανήματος.

Θα αρχίσετε να περπατάτε σιγά πάνω στον κυλιόμενο τάπητα.Η ταχύτητα και η κλίση του τάπητα θα αυξάνονται αυτόματα ανά 3 λεπτά.

Σκοπός της εξέτασης είναι να ανέλθει η καρδιακή συχνότητα στο 220 – την ηλικία σας. Μόλις γίνει αυτό έχετε επιτύχει 100%  το στόχο σας. Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από το γιατρό να σταματήσει την εξέταση όποτε το θελήσετε εσείς.

Τι παρακολουθεί ο γιατρός σας κατά τη διάρκεια του τεστ;

Ο γιατρός σας παρακολουθεί :
τον καρδιακό σας  ρυθμό,
την  αναπνοή σας,
την αρτηριακή σας πίεση,
το ηλεκτροκαρδιογράφημά σας,
την  αντοχή σας.

Υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Είναι ο ίδιος κίνδυνος που υπάρχει όταν περπατάτε γρήγορα ή ανεβαίνετε έναν λόφο. Ο γιατρός σας έχει την γνώση και τα μέσα να σας βοηθήσει εάν συμβεί κάτι κατά την διάρκεια του τεστ.

Homeheart

Δρ. Δήμας Κωσταντίνος - Ειδικός Καρδιολόγος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

210 2618205
6972 826 619

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα        18:30 - 23:00
Τρίτη             18:30 - 23:00
Τετάρτη         18:30 - 23:00
Πέμπτη         18:30 - 23:00

Διεύθυνση

Σοφοκλή Βενιζέλου 94, 13561 Άγιοι Ανάργυροι, Αθήνα, 1ος όροφος